Succesvol afvallen en je streefgewicht behalen

Op dit moment heb je niet het lijf waar je zelf gelukkig mee bent. Als dat tijdelijk het geval is is dat vaak niet zo erg, maar als je structureel niet tevreden bent over je lichaam dan kun je er ongelukkig van worden. Een oplossing is: afvallen. Daarmee kun jij je streefgewicht bereiken en als je het slim aanpakt ook op gewicht blijven zonder terug te vallen. Waar moet je beginnen als je wilt gaan afvallen.

 

Afvallen en dieten

Afvallen is een kwestie van structureel meer energie verbranden dan je de energie die je via voeding en dranken binnen krijgt. Je hebt 3 opties.

 

 1. Minder eten en drinken zodat de energietoevoer wordt beperkt en je verbranding op hetzelfde niveau houden.
 2. Evenveel en hetzelfde blijven eten en drinken als je op dit moment doet, maar je gaat een stuk meer sporten en bewegen.
 3. Minder eten en drinken en meer bewegen.

 

Nu is de term ‘minder eten en drinken’ natuurlijk helemaal niet specifiek. Het gaat er met name om om wat je eet en drinkt. Vermijd fris- en sportdranken die vol met suiker zitten zoals coca cola, fanta, 7-up, AA drink. Als je toch frisdrank wilt drinken, drink dan de light of ‘zero’ variant. Wat betreft eten is het slim om te minderen in het totale aantal calorieen (energie) die je binnenkrijgt. Heb je moeite hiermee en voordurend honger hebt. Eet dan vezelrijke producten zoals chiazaad, haver, peren, avocado’s, linzen, kikkererwten of pure chocolade met 80+ % cacao. Een andere manier om af te vallen is een koolhydraatarm voedingspatroon te volgen zoals het koolhydraatarm dieet.

 

Het koolhydraatarm dieet

De gedachte achter het succesvolle en veelgebruikte koolhydraatarm dieet is dat producten met een hoge glycemische index vermeden moeten worden. Dit zijn producten met veel suiker of simpele koolhydraten die snel afgebroken worden door het lichaam en daardoor ook snel opgenomen worden in het bloed en bij gebrek aan energievebruik worden opgeslagen als reserves (vet). Het koolhydraatarm dieet schrijft producten voor die rijk zijn aan complexe koolhydraten waar het lichaam meer moeite voor moet doen om ze af te breken en om te zetten in energie.

Makkelijk kilo’s afvallen met een crash dieet!

Snel aan paar kilo’s kwijt voor een aanstaande bruiloft of feestgelegenheid? Dat kan. Je kan nu makkelijk kilo’s afvallen met een crash dieet! Een crash dieet is er om snel de overtollige kilo’s kwijt te raken. Bij een crash dieet eet je zo min mogelijk calorieën zodat het lichaam de vet gebruikt wat er is al reserve. Hiermee brand je letterlijk je vet weg. Veel mensen doen dit een week omdat ze dan bijvoorbeeld een feestje hebben waar net even die extra kilo’s voor kwijt willen zodat het pak net even wat leuker staat.

Hoe werkt het?

Hoe het precies werkt zit zo, als je lichaam meer stoffen binnen krijgt dan dat het nodig heeft slaat het deze op als vet. De extra opgeslagen stoffen kan je ook wel zien als je reserves. Je lichaam maakt dit aan om te kunnen functioneren in tijden van nood. Wanneer je een crashdieet volgt breng je je eigen lichaam eigenlijk in nood. Het krijgt namelijk niet meer het aantal stoffen binnen dat wat die gewend is en beroept zich daarom op de extraatjes die het verzameld heeft. Doordat het de extraatjes gaat verbruiken zal je snel kilo’s verliezen. Dit is ook de reden dat het een crashdieet heet. Je hongert je lichaam uit waardoor het alles opmaakt wat het had. Zodra je weer “gewoon” gaat eten zal je lichaam de extra’s weer aan gaan vullen en kom je dus weer aan. Als je van plan bent om op langere termijn kilo’s te verliezen raden we je aan om een ander dieet te volgen. Als je op langere termijn kilo’s wilt blijven verliezen is het belangrijk om je lichaam in kleinere stappen af te laten vallen.

Is het wel of niet goed?

Een crash dieet is op langere termijn niet goed voor je. Er zit niet voor niets het woordje “crash” in. Wanneer je snel en makkelijk een aantal kilo’s wilt verliezen is het dé oplossing. Maar op langere termijn is het schadelijk voor jezelf. Een dieet als dit is gemaakt om gewicht te verliezen maar niet om gezond te leven. Als je lichaam de extraatjes moet gebruiken om jou op de been te houden is dit niet gezond. Dit is ook de reden waarom je snel weer aankomt nadat je een crashdieet hebt gevolgd. Het lichaam sterkt zich weer aan en maakt zich klaar voor een volgende uithongering. Je krijgt tijdens een crashdieet uiteraard wel iets binnen, maar verre van genoeg. Vooral niet voor iemand die in het Westen leeft. In het Westen zijn we gewend zwaar te eten. Veel vlees en koolhydraten. Als dit abrupt stopt en er nog niet eens de helft van het aantal calorieën binnenkomt als normaal, schiet het lichaam in de verdediging. De verdediging wordt uitgeoefend door middel van de extraatjes die het heeft verzameld. Doordat je weinig eten binnen krijgt kunnen er een aantal vervelende verschijnselen komen. Zo raken je hormonen van slag en functioneert je schildklier niet goed. Je humeur zal er ook niet beter om worden, de kans dat je serieuze “vreet” buien krijgt is groot en meestal werkt dit averechts op je goede humeur waarmee je vanmorgen opstond.

Gezond leven en afvallen

Maar hoe val je af en leef je gezond? De sleutel tot dit succes ligt hem in de balans op zoeken. Ga voor jezelf uit zoeken wat jouw lichaam nodig heeft op een dag. Luister naar je lichaam. Bij ieder mens is het verschillend wat hij/zij nodig heeft aan voedingstoffen op een dag. Natuurlijk zijn er richtlijnen om aan te houden voor het aantal stoffen die je binnen moet krijgen maar om echt te weten je nodig hebt zal je moeten experimenteren. Wat zonder twijfel een pré is bij afvallen is minder eten of in ieder geval dat wat je eet aan te passen. Vaak zit het in de kleine dingen. Een stukje taart van een jarige collega, een koekje bij de koffie om 4 uur of een lekker broodje in de kantine. Wanneer je dit aanpakt kom je in veel gevallen al een heel eind. Probeer bewust te leven en te letten wat je allemaal naar binnen werkt. Daarom is een beetje experimenteren niet verkeerd. Door vaste eettijden en een afgemeten eetschema met de juiste voeding verzekeren wij je dat de kilo’s eraf gaan. Probeer ook om de aantal dagen/weken op de weegschaal te gaan staan. Hierdoor kom je erachter of je juist genoeg kilo’s verliest of dat je nog wat moet aanpassen aan je voeding. Hier komt het experimenteren weer goed van pas!

Nóg gemakkelijker gerechten bereiden

Loop jij ook met een grote bocht om de avocado’s en mango’s op de versafdeling? Je bent niet de enige, want veel mensen hebben geen idee hoe ze deze ingrediënten klein moeten krijgen. Met een aantal eenvoudige hacks zijn deze, en vele andere producten echter supergemakkelijk te verwerken. In het volgende artikel vindt je vijf handige trucs die het leven van een foodie nét even iets eenvoudiger maken.

1 Bye bye, cry cry!

Vraag je iemand naar het vervelendste klusje in de keuken? Dan zegt diegene waarschijnlijk afwassen. Op de voet gevolgd door het snijden van ui. De eerste kunnen we niet voor je oplossen, maar voor het traan-vrij snijden van een ui bestaat er een eenvoudig trucje. Het begint bij de juiste hulpmiddelen. Wat de juiste Belkin accessoires zijn voor je smartphone, is het juiste gereedschap in de keuken voor je gerecht. Leg de ui voor gebruik een kwartiertje in de koelkast en maak gebruik van een zo scherp mogelijk mes. Hierdoor komen er minder gassen vrij tijdens het snijden en dát is de boosdoener van de tranen.

2 Gerecht met pit!

Smoothies, guacamole of door een salade: avocado is een echte allemansvriend. Onlangs is er in Amsterdam zelfs een heus avocado restaurant geopend. Superleuk om deze gerechtjes thuis na te bootsen. Máár: je moet de vrucht nog wel heelhuids uit zijn schilletje zien te krijgen. Gebruik hiervoor eens een lepel! Maak met een scherp met inkepingen in het vruchtvlees tot aan de schil, van boven tot beneden. Vervolgens schep je met een lepel langs de binnenkant. Resultaat: prachtige plakjes avocado, klaar om te verwerken. Een tweede valkuil bij het gebruik van avocado is bepalen wanneer hij eetbaar is. Verwijder hiervoor het kleine pitje bovenop. De kleur van de schil vertelt je vervolgens in één oogopslag wat de huidige status is van je favoriete ingrediënt. Is het plekje bruin dan is hij waarschijnlijk overrijp. Kleurt het plekje lichtgroen? Grijp dan je kans, hij is perfect voor gebruik.

3 Vers ontbijtje

Heerlijk om op zondagochtend verrast te worden met een ontbijtje op bed. Of om wat klaar te maken voor een ander! Maar om zo vroeg richting winkel te vertrekken voor verse broodjes: daar heeft natuurlijk niemand zin in. Haal ze daarom al op zaterdag in huis en warm ze op het moment van gebruik kort op in de oven. Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats een klein ovenschaaltje met water in de oven naast de broodjes. De broodjes nemen het vrijgekomen vocht op en dit heeft knapperige, verse broodjes als resultaat. Na 3-5 minuten zijn de broodjes klaar voor gebruik en zo goed als nieuw. Een andere handige tip: bij sommige supermarkten is het mogelijk om bevroren broodjes mee te krijgen van de versafdeling. Zo heb je je favoriete producten altijd vers beschikbaar.

4 Zomerkoninkjes

Een toepasselijkere bijnaam voor aardbeien is bijna niet te bedenken. Het schoonmaken van deze vitaminebommetjes blijft echter een dingetje. Gebruik hiervoor een rietje! Prik een aardbei vanaf de onderkant op een rietje en deze verwijdert het kroontje in een handomdraai. Dit bespaart je tijd en geknoei, maar nog belangrijker: er gaat een stuk minder van dit heerlijke fruit verloren. Ben je helemaal verliefd op dit stukje fruit? Er zijn ook tassen, t-shirts of OnePlus 5 hoesjes met aardbeienprint verkrijgbaar!

5 Iedere mango te baas

Mango’s zijn bij veel mensen favoriet. Maar het schoonmaken? Daar is niemand fan van. Maak het jezelf gemakkelijk met deze methode, bespaar jezelf een hoop schoonmaakwerk en haal het meeste uit je mango. Ga als volgt te werk:

 • Verwijder een halve centimeter van de punt, zodat de vrucht rechtop op de snijplank kan staan.
 • Snijd de mango verticaal in twee helften, zo vlak mogelijk langs de pit.
 • Leg de twee helften met de schil naar beneden op de plank en maak met een scherp mes ruiten in het vruchtvlees. Laat hierbij de schil intact.
 • Keer vervolgens met beleid de mangohelft binnenstebuiten, door de schil om te keren. Hierdoor komen alle blokjes vrij te liggen en zijn deze gemakkelijk langs de schil los te snijden.

Een hack tegen vieze handen is helaas nog niet ontdekt. Dus welk gerecht je ook gaat maken; zorg altijd voor een beschermende hoesjes je smartphone en tablet. Zo bekijk je zorgeloos tussendoor je recept of instructievideo. Welke hack ga jij een keertje uitproberen?

Online boodschappen doen en nog 5 tips om af te vallen!

Afvallen? Volg dan deze afslanktips! Nog een paar weken en de zomer begint! Het zonnetje laat zich al een beetje zien. Je hebt nog ruim een maand tijd om de extra rolletjes vet weg te werken. Dus doe relax en volg mijn tips. Geen zware oefeningen en geen dieet. Je valt af zonder al teveel moeite. Het allerbelangrijkste: online boodschappen doen.

Tip 1: Water

Weer water! Het is geen cliché. Je neemt 15 minuten voor elke maaltijd een flesje ijskoud water. Neem rustig de tijd om deze te drinken. Je lichaam gaat voor jou aan de slag. Ons afweersysteem is zo gemaakt, dat het ervoor zorgt dat we ons zelf kunnen opwarmen.

Wanneer jij ijskoud water drinkt voor een maaltijd begint het opwarmen voordat je gaat eten. Je gaat calorieën verbranden nog voor jij een stukje gegeten hebt. Tevens houdt het water je maag natuurlijk gedeeltelijk vol, zodat je niet extreem kunt eten.

Tip 2: Kies voor vis

Probeer 3 tot 4 keer per week een visgerecht te nemen. Vis bevat geen koolhydraten en bevat goede vetten. Je wordt er niet dik van als je het op een juiste manier bereid en je kunt blijven variëren. Net als kip kan je vis op zoveel manieren bereiden. Kies voor gepaneerde vis. Dus geen lekkerbek of kibbeling. Wok wat groente en doe hier wat visstukjes bij. Voeg een handje vol gekookt rijst bij en je hebt al snel een goed gerecht. Het vult de maag goed en zorgt ervoor dat je niet zo snel honger krijgt. Het is nog lekker ook. Gebruik vis bij je rauwkost en in je salades. Deze afslanktips zijn heerlijk! Extra tip: ga boodschappen online kopen, dan kun je extra goed letten op al deze dingen. Straks meer hierover.

Tip 3: Wandel

Het weer is lekker. Ga het huis uit. Ontdek wat het natuur te bieden heeft. Zoek niet te ver. Er is zeker een parkje in de buurt. Probeer elke dag te wandelen. Een uurtje in de ochtend en een uurtje in de avonduren is genoeg. Heb je niet zoveel tijd, probeer dan op tempo te lopen. Hardlopen is niet nodig, maar je mag best variëren in je tempo. Trek goede loopschoenen aan en maak het comfortabel voor je zelf.

Tip 4: Zwem

Door te zwemmen verbrand je snel vet en krijgt het lichaam een mooi slank figuur. Zwemmen wordt niet als vervelend ervaart, dus is hiermee een van de beste afslanktips. Extra inspanning in water wordt rijkelijk beloond. In Nederland zijn honderden zwembaden waar je hiervoor terecht kunt.

Tip 5: Geniet

Stress is de grootste oorzaak van ons buikje. Geniet van het leven en vermijd stress, dan val je vanzelf af. Maak elke dag tijd voor jezelf. Ontspan op je eigen favoriete manier. Lees een boek, luister naar je favoriete muziek en doe aan yoga.

Tip 6: Online boodschappen doen

Als laatste is het heel belangrijk om je boodschappen gewoontes te letten. Veel mensen hebben last van impulsaankoop gedrag in de supermarkt. Wil je hiervan afkomen? Start dan met online boodschappen doen. Nu extra voordelig met bijvoorbeeld een Albert Heijn kortingscode. Door in de websuper van Albert Heijn te bestellen wordt je minder snel verleid tot aankopen die je misschien beter niet zou kunnen doen. Bovendien is de informatievoorziening bij online supermarkten erg goed. Per product kun je overzicht zien wat de ingrediënten zijn.

Pauzes nemen tijdens het eten: waarom en hoe dit werkt

Vanaf jongs af aan wordt ons aangeleerd (wijs gemaakt) dat we ons bord leeg moeten eten. Als je jong bent heb je je voeding nodig. Maar als je ouder bent kun je het wel af met minder. Misschien is dat zelfs wel beter. Het lichaam raakt tijdens het eten geregeld in de war en het weet dan niet of het al vol zit. De signalen worden dan niet goed doorgegeven van de maag naar de hersenen. Door pauzes te nemen kom je erachter of je vol zit of nog niet.

Waarom pauzes nemen werkt
Als je begint met eten dan kost het je hersenen meer dan een kwartier om signalen binnen te krijgen dat het lichaam vol zit. Als je begint te bunkeren zodra het bord op tafel wordt gezet eet je al snel te veel. Je hebt het bord in minder dan 10 minuten op waarna je nog een bord neemt omdat je nog honger hebt. De kans is groot dat één bord voldoende was als je langzamer gegeten had. Onthoudt dat het niet nodig is om je bord leeg te eten. Als je geen honger meer hebt, eet dan ook niet meer.

Kleine hapjes

Het is niet slecht om je bord niet leeg te eten en je vork is niet een schep. Probeer kleine hapjes te nemen en schep niet steeds te veel op. Het is nergens voor nodig om steeds je mond vol met eten te hebben. De kans is groot dat je meer eet als je snel eet met grote scheppen. Je maag heeft dan ook geen tijd om de hersenen te waarschuwen dat het vol zit. Hierdoor eet je meer dan je lichaam eigenlijk nodig heeft.

Kleiner bord
Door een kleiner bord te gebruiken kun je minder eten er op kwijt. Dit betekent dat je portie kleiner wordt. Als het echt niet genoeg is dan kun je natuurlijk bijvullen maar je zult merken dat ook een klein bord meestal voldoende is. Tegenwoordig is alles steeds groter. Dat is ook van toepassing bij maaltijden. Door een kleiner bord te gebruiken kun je nog steeds je bord vullen maar dan gewoon met minder eten.

Hoeveel eten?
Als je niet precies weet hoeveel je moet eten dan kun je dit vinden op het internet of op de verpakking van het product. Met een keukenweegschaal kun je exact het aantal calorieën meten in de maaltijd. Je kunt dit aantal calorieën bijhouden zodat je weet hoeveel je dagelijks eet. Als je dit bijhoudt in een app zoals de Ketobuddy app dan kun je sneller aanpassingen maken aan je eetpatroon voor een betere resultaten. Uit onderzoeken blijkt dat mensen die het aantal calorieën bijhouden meer en sneller afvallen. Voor sommige diëten, zoals het ketodieet, is het zelfs nodig om al je eten goed bij te houden als je in ketose wilt raken.

Eet langzaam zodat je lichaam de tijd heeft om signalen door te geven aan de hersenen dat het vol zit. Als je te snel eet dan heeft het lichaam niet genoeg tijd daarvoor. Het gevolg is dat je teveel eet: meer dan je nodig hebt. Door je bord leeg te eten als je vol zit dan eet je simpelweg te veel. Maak er een gewoonte van om pauzes in te lassen tijdens het eten zodat je dit voorkomt. Controleer daarna of je nog steeds honger hebt.

 

Is 10 kilo afvallen moeilijk?

De kilo’s ervan af laten vliegen. Dat is wat veel mannen en vrouwen maar wat graag zouden willen. Maar hoe makkelijk is het nu om de kilo’s er af te laten vliegen? Kun je 10 kilo makkelijk verbranden of is het toch wel een ingewikkeld proces?
In dit artikel gaan we dieper in op hoe moeilijk (of makkelijk) het is om 10 kilo te verbranden.

10 kilo verbranden, veel of weinig?

De belangrijkste vraag is of 10 kilo lichaamsgewicht voor jou veel of weinig is. Dat moet je zo zien: voor iemand die meer dan 100 kilo weegt is 10 kilo minder dan 10% van het volledige volume. Iemand die 70 of 75 kilo weegt heeft het over meer dan 10% van zijn of haar volume. Daarin is dus ook te bepalen of je makkelijk veel gewicht kwijt kan raken, omdat er toch veel is.
Met andere woorden: afvallen begint met een redelijke doelstelling. 10 kilo af willen vallen is een mooi streven, maar voor iemand die amper 70 kilo weegt ook niet heel gezond en daardoor zal het dus ook niet heel makkelijk zijn. Wie meer weegt zal dus sneller in staat zijn om die 10 kilo wel te verbranden.
Bepaal dus altijd voor jezelf eerst of het reëel is om van jezelf te verwachten om 10 kilo vet te verbranden.

Inspanningen

Als je dan besloten hebt om 10 kilo te gaan verbranden, moet je je erop instellen dat je veel inspanningen zal moeten gaan verrichten. Immers, die 10 overtollige kilo’s zijn er ook niet vanzelf aangekomen. Je zal dus in actie moeten komen om ze weer te laten verdwijnen. De inspanningen zullen variëren van intensief sporten tot krachttraining en het onthouden van vetten en koolhydraten.
Krachttraining is verreweg de beste manier om gewicht te verbranden. Het helpt je namelijk om veel energie in korte tijd om te zetten, maar ook om spiermassa aan te maken. Door de aanmaak van spieren zal vet nog sneller verdwijnen en maak je voor jezelf een manier aan om sneller af te vallen. Erg prettig.
Sporten die bekend staan om hun vele vetverlies zijn, naast krachttraining: zwemmen, roeien, fitness, hardlopen en rugby. Het zijn vooral de sporten waarbij je voortdurend in beweging bent en veel spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt.
Natuurlijk staat voorop dat het leuk moet zijn om te gaan sporten, want anders is het ook zo moeilijk vol te houden. Ook daar zit dus weer een stukje gemak in.

Tot slot: voeding

Makkelijk of moeilijk om lekkere gerechten te laten staan? Die vraag moet je voor jezelf beantwoorden, maar wanneer je wil afvallen zal je veel van je huidige voeding moeten afslaan. Je bent er immers te dik door geworden en het zal je zeker geen goed doen om je daar nu toch aan te zetten. Je moet op zoek naar gezonde gerechten, voornamelijk puur natuur en het liefst veel groenten en fruit. Let ook op het gebruik van koolhydraten, want die maken je dikker. Lees je goed in en leer dat aardappels en rijst helemaal niet zo gezond zijn, maar je wel heel snel dik maken. Een goed voedingspatroon zal in het begin misschien even wennen zijn, maar niet per definitie moeilijk om te volgen.

Dus… 10 kilo afvallen makkelijk of moeilijk?

Nog altijd geldt dat je de vraag op jezelf moet betrekken. Maar over het algemeen, zeker met het oog op afvallen door gezonder te eten, kun je stellen dat het niet moeilijk hoeft te zijn om 10 kilo af te vallen. Zorg er in ieder geval voor dat je gemotiveerd blijft om af te vallen en je zal zien dat het steeds meer vanzelf gaat.

Gezond eten met je smartphone

Sociaal contact onderhouden, sporten, daten: voor bijna ieder aspect van ons leven is er een app te vinden. Maar wist je dat er ook een heleboel handige apps zijn die een gezond eetpatroon ondersteunen? Of je nou op zoek bent naar een lekker recept, een bepaald dieet volgt of inzicht wilt in je energie-inname: met de tips uit dit artikel vindt je razendsnel een app die past bij jouw lifestyle. Combineer ze met een van de vele andere health-apps en je gaat slank, gezond en stralend de zomer in.

 

Gezond patroon

Voor een gezond eetpatroon is het belangrijk om voldoende afwisseling te hebben in je voeding. Zowel een tekort als een overschot aan bepaalde vitaminen kunnen op lange termijn een negatief effect hebben. Dit begint bij de keuze in de supermarkt: kies dagelijks voor verschillende type groente en fruit en ga zoveel mogelijk voor onbewerkt voedsel. Door simpelweg de verpakking te lezen en je in te lezen over de ingrediënten, krijg je de smaak al gauw te pakken. Kwestie van aanleren! Bovendien komt het ook aan op gezond verstand. Koekjes als vervanging voor een verantwoord ontbijt? There’s no such thing.  

 

 1. Meet wat je eet

Het Voedingscentrum heeft een app ontwikkeld waarmee je heel eenvoudig inzicht krijgt in je dagelijkse eetpatroon. Na het invullen van je persoonlijke gegevens, zoals lengte, leeftijd en gewicht, hou je dagelijks een persoonlijk eetdagboekje bij. De app berekent automatisch de hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen en toont deze in overzichtelijke grafieken. Zo zie je direct waar nog wat te winnen valt!

 

 1. Slim-koken app

Jaarlijks wordt er in Nederland bijna 1 miljard kilo voedsel verspild. De oorzaak hiervoor ligt grotendeels bij de horeca en supermarkten, maar ook wij als consument dragen een flink steentje bij. Per persoon staan we garant voor bijna 50 kilo per jaar! Ook hiertegen heeft het Voedingscentrum een praktische app ontwikkeld. Deze Slim-koken app geeft je handige kook-, bewaar-, en bespaartips en recepten voor de lekkerste kliekjes. Ook aan mensen met een voedselallergie is gedacht: je vindt hier voor verschillende diëten aangepaste recepten, zodat we nog meer verspilling tegengaan. Ontwerp een hoesje (met standaard) waar je je smartphone in kunt zetten en het koken kan beginnen!

 

 1. Check, check, en… check!

Om zowel gezond als bewust boodschappen te doen steken we een klassieke tip in een nieuw jasje: een boodschappenlijst-app! Hierin registreer je gemakkelijk al je benodigdheden voor een supergezonde maaltijd. De app van Albert Heijn sorteert zelfs alles voor je op de looproute van de winkel! Zo bespaar je ook nog eens een hoop tijd met zoeken. Geen gedoe meer met een verfrommeld lijstje onderop je tas of in je telefoonhoesjes. Je hebt de app altijd bij de hand en hij is altijd up-to-date! Een boodschappenlijstje gaat verspilling tegen, voorkomt dat je onnodige of ongezonde producten aanschaft en is bovendien goed voor de portemonnee.

 

 1. Boodschapp

Om meer te ontdekken over de afkomst van een product of ingrediënten van een product hoef je niet langer het hele web af te struinen. Bewust leven krijgt ook bij steeds meer fabrikanten de aandacht en dit laten ze maar al te graag zien. Met de app Boodschapp krijg je direct inzicht in deze informatie: gewoon even de streepjescode scannen! Sommige verpakkingen zijn voorzien van een QR-code. Door deze te scannen kom je ook direct bij de juiste informatie terecht.

 

 1. Farmers market

Deze trend is enkele jaren geleden rechtstreeks overgewaaid vanuit, jawel: Amerika! Eet jij het liefst zo vers mogelijk, ben je altijd op zoek naar unieke ingrediënten en steun je graag lokale boeren? Dan is een streekmarkt voor jou the place to be. Dit seizoen worden ze volop georganiseerd en de app Buitenmarkt heeft alle hotspots voor jou in kaart gebracht. Zet je smartphone in een telefoonhouder op de fiets en start superverantwoord de zoektocht naar dagverse eieren, melk of zelfgeplukt fruit.

 

Wat is jouw geheim voor een gezonde leefstijl?

 

Het Cambridge dieet werkt en laat je 1-2 kilo per week afvallen!

We kennen allemaal wel het Cambridge dieet. Het komt met regelmaat goed en slecht in het nieuws en wordt soms in twijfel getrokken. Ik heb de meeste berichten hiervan gelezen nadat ik al met het dieet was begonnen. Dus ik heb besloten het dieet toch maar door te zetten. Ik weet niet hoe het voor andere mensen is, maar voor mij heeft het wel gewerkt. Ik ben er dan ook 18 kilo mee afgevallen. Mijn ervaring met het dieet deel ik dan ook graag met jullie in onderstaand artikel.

Blij met de keuze voor het Cambridge dieet

Ik ben nu dat alles klaar is blij met mijn keuze voor het Cambridge dieet. En ook een beetje opgelucht omdat ik niet heel veel hinder heb ondervonden en het voor mij heeft gewerkt. Het zal misschien (als ik de verhalen er zo op nalees) niet voor iedereen het beste dieet zijn. En er kunnen wellicht ook klachten ontstaan. Ik neem aan dat mensen hier niet over gaan liegen. Ik heb toch besloten op basis van de goede ervaringen het dieet toch te gaan volgen. En ik heb er dan ook mijn doelen mee bereikt.

Makkelijk te volgen door alle producten voor die voor handen zijn

Ik moest wel even wennen aan het eten van alleen maar producten van het Cambridge dieet. Dat wil zeggen dat alles wat je eet ook echt door hun gemaakt is. Na een weekje was ik hier echter wel aan gewent. En ook al is het dan nog steeds niet heerlijk, het is dan wel te eten. Het is sowieso erg makkelijk dat je gewoon een pakje opentrekt om te eten, ook onderweg is dat zeer handig en kan je onder veel poespas toch het juiste eten om snel af te vallen.

Waar kun je allemaal uit kiezen?

Er zijn veel kant en klare pakketjes te bestellen. Veel daarvan bestaan echter wel uit shakes of papsoorten. Daar moet je wel een beetje van op de hoogte zijn voordat je met het dieet begint. Ben je hier niet zo van kan je beter een ander dieet gaan volgen.

De pap van het Cambridge dieet

Je kan met het dieet pap eten en deze is er in een originele smaak. En dat is gewoon de normale smaak voor pap. Dus geen tierelantijntjes maar gewoon pap! Niks mis mee en goed te doen als je wilt afvallen. Maar gelukkig bestaan er nog meer dingen die je mag eten bij het volgen van dit dieet. Hieronder laten we je zien wat er nog meer te bestellen valt.

Lekker shakes met veel verschillende smaken

Er zijn een een stuk of 6-7 smaken shakes beschikbaar waarvan ik er zelf maar 3 gebruik. Deze smaken vind ik namelijk het meest lekker. Voor mij zijn dat chocolade, vanille en bananen smaak. Je kan dit natuurlijk naar eigen wens bestellen.

Repen als smakelijke doch gezonde tussendoortjes

Ook de repen zijn er in een paar soorten. Goed te doen om tussendoor of onderweg te gebruiken. Ik moet wel zeggen dat je niet enorm veel keuze hebt. De beperkte variatie breekt je dan waarschijnlijk wel op tijdens het Cambridge dieet, dit was bij mij in ieder geval wel zo. Ook zijn de producten niet goedkoop. Je moet daarom ook echt zeker van je zaak zijn dat je het dieet wil gaan volgen. En hiervoor voldoende over hebben of tot je beschikking hebben om het te betalen. Het is namelijk geen goedkoop dieet. Producten waarvan je er meerdere per dag gaat eten kosten tussen de 3 en 5 euro.

Cambridge 800 beter dan 500!

Ik heb het Cambridge dieet 800 plan gevolgd en denk dat deze veel beter is dan de 500. Je mag er iets meer bij eten, maar ik vond dit al heel erg weinig. Daarom denk ik dat je bij de 500 helemaal honger gaat krijgen. Ik zou dan ook altijd voor de 800 gaan, omdat dit nog wel te doen is. Ook al is het wel even doorbijten.

Resultaten na 2,5 maand…

Ik heb er wel 18 kilo vetverlies in ruim 2,5 maand mee bereikt. Dit vind ik dan ook een heel mooi resultaat en zijn geld dubbel en dwars waard. Ik wil al heel lang van mijn overgewicht af en het heeft voor mij dus wel gewerkt. Waar ik dan ook zeer blij mee ben!

Of ik het Cambridge dieet opnieuw zou gebruiken?

Ik heb positieve ervaringen met het dieet, dus ja, zou het zeker wel weer overwegen. Maar ik zou wel even 2 keer achter mijn oren krabben. En ook kijken naar andere diëten die wellicht nog beter zijn dan het Cambridge dieet. Maar hij staat voor mij zeker in het rijtje van beste diëten!

Voldoende voedingsstoffen tijdens afvallen met shakes

Het gebruik van dieet shakes neemt enorm toe. Het zijn heerlijke maaltijdvervangers die het afslankingsproces bevorderen. Nu wordt er steeds verkondigd dat dit de snelste en eenvoudigste manier is om die extra kilootjes kwijt te raken. En ja, ze zijn inderdaad goed voor het afslanken mits je een volwaardige maaltijdvervanger kiest en die op de juiste manier gebruikt.

 

Hoe je kan afvallen met shakes

Er zijn verschillende soorten shakes om van te kiezen. Afhankelijk van je doelen kan je gaan voor een dieet shake, een eiwitshake, een groente shake of een fruit smoothie. Kies in alle gevallen shakes van de beste kwaliteit. Door shakes van lage kwaliteit te drinken of door de doseringen verkeerd in te schatten kun je zelfs aankomen, of je gezondheid schaden.

 

Eén van de belangrijkste stoffen in een goede dieet shake is proteïne. Uiteraard zitten er ook andere stoffen in die de vetverbranding stimuleren. Proteïne of eiwitten zijn essentieel voor de opbouw van spieren en voor het afslanken. Naast vetten en koolhydraten zijn eiwitten de grote energiebron van je lichaam.

 

Dieet shakes stimuleren vetverbranding op twee manieren:

 • de eiwitten in de shakes houden je langer verzadigd waardoor je minder eet,
 • en de shakes bevatten doorgaans minder calorieën dan een normale maaltijd.

 

Hoeveel je afvalt is afhankelijk van hoeveel maaltijden je vervangt en wat je naast je shakes nog eet.

 

Hoe kies je de juist shake?

Niet alle shakes zijn gemaakt van kwalitatieve grondstoffen. Voordat je een dieet shake gaat kopen is het verstandig om een te kiezen van een bewezen merk. Het baat echt om wat onderzoek te doen over de verschillende merken en soorten shakes op het internet. Bovendien wil je een shake dat naast eiwitten ook de andere belangrijke nutriënten bevat.

 

Een goede maaltijdvervanger bevat voldoende eiwitten, vezels, koolhydraten, mineralen en vitaminen. Dit vind je niet in alle shakes. Zo blijken sommige shakes juist veel suiker te bevatten en heel weinig vezels. Let bij het kopen van shakes dus goed op.

 

Hoe krijg je voldoende voedingstoffen?

Het beste kan je het gebruik van shakes combineren met een gezond en gevarieerd dieet. Het aanbevolen hoeveelheid aan vitamines en mineralen kan je halen uit verse groenten, fruit en mager vlees. Gebruik de shakes ter ondersteuning van dit dieet. Daarnaast is het slimmer om niet meteen alle maaltijden te vervangen. Begin met slechts 1 maaltijd; het ontbijt bijvoorbeeld. Als hoofdmaaltijd eet je veel groenten en mager vlees. Die zitten boordevol de nodige voedingstoffen.

 

Wil je toch alle maaltijden vervangen met een dieet shake? Doe dit dan niet elke dag. Zo een dieet is moeilijker vol te houden en zal geen blijvende resultaten opleveren. Bovendien kan een teveel aan eiwitten leiden tot overgewicht. Hou dit dus ook in de gaten.

 

Drie redenen om te kiezen voor een koolhydraatarm dieet

Wil je graag wat afvallen? Dan is een koolhydraatarm dieet misschien wel iets voor je. Benieuwd naar de voordelen van een koolhydraatarm dieet? We zetten drie belangrijke redenen voor je op een rij:

 • Direct afvallen met een koolhydraatarm dieet
 • Verlaging van de triglycerides
 • Meer HDL-cholesterol in je bloed

Direct afvallen met een koolhydraatarm dieet

Ten eerste kun je op een heel effectieve manier afvallen met een koolhydraatarm dieet. Dat heeft te maken met het feit dat het gaat om een van de belangrijkste bronnen van energie. In onze voeding maken we een combinatie van koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit zijn de drie verschillende stoffen die we nodig hebben om te functioneren.

Koolhydraten zorgen voor een heel snelle opname van energie, waardoor ons lichaam daar enthousiast op reageert. Door gebruik te maken van een koolhydraatarm dieet zorg je er automatisch voor dat je relatief meer vetten en eiwitten in zal nemen. Het lichaam moet wat meer moeite doen om daar energie uit te halen. Dit betekent dat je lichaam harder zal moeten werken, waardoor je als het ware een gemakkelijke reden om dikker te blijven wegneemt. Het resultaat van een koolhydraatarm dieet? Je zal eenvoudig afvallen, terwijl je voldoende kunt blijven eten door gebruik te maken van de vetten en eiwitten.

Verlaging van de triglycerides

In meer technische zin is er ook sprake van een belangrijk voordeel van een koolhydraatarm dieet. Het gaat dan om de beperking van triglycerides in je lichaam. Deze stoffen vormen een groot risico op hartziekten en kun je wat dat betreft het best zoveel mogelijk vermijden. Uit onderzoek is gebleken dat de triglycerides verband houden met koolhydraten in ons dieet. Het is daarom een goed idee om regelmatig gebruik te maken van een koolhydraatarm dieet, zelfs wanneer je niet per se veel gewicht wilt verliezen. Bovendien kun je deze stoffen niet voorkomen door gebruik te maken van bijvoorbeeld een vetarm dieet. Er is sprake van een heel duidelijke relatie met koolhydraten.

Meer HDL-cholesterol in je bloed

Tenslotte zorg je er met een koolhydraatarm dieet eenvoudig voor dat er meer HDL-cholesterol in je bloed zal komen. Dit is de ‘goede’ vorm van cholesterol, waar we over het algemeen te weinig van hebben. Het beperkt het risico op hartziekten, zoals LDL-cholesterol er aan de andere kant voor zorgt dat we daar juist meer mee te maken zullen krijgen.

De HDL-variant zorgt ervoor dat we de afvalstoffen sneller en gemakkelijker kunnen afvoeren, waardoor we daar in ons lichaam veel minder last van hebben. Het voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat we daardoor meer van het HDL-cholesterol aan gaan maken. Dit betekent dat je kunt werken aan je algehele gezondheid en de conditie van je hart, terwijl je er daarnaast voor zorgt dat je minder ‘makkelijke’ energie in zal nemen.

Het resultaat? Je kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet, terwijl je er tegelijkertijd voor zorgt dat je op meerdere fronten werkt aan de gezondheid van de rest van je lichaam.

Wil je nog sneller afvallen? Dan kun je natuurlijk ook nog gebruiken maken van een hometrainer fiets voor thuis!