Gezond eten met je smartphone

Sociaal contact onderhouden, sporten, daten: voor bijna ieder aspect van ons leven is er een app te vinden. Maar wist je dat er ook een heleboel handige apps zijn die een gezond eetpatroon ondersteunen? Of je nou op zoek bent naar een lekker recept, een bepaald dieet volgt of inzicht wilt in je energie-inname: met de tips uit dit artikel vindt je razendsnel een app die past bij jouw lifestyle. Combineer ze met een van de vele andere health-apps en je gaat slank, gezond en stralend de zomer in.

 

Gezond patroon

Voor een gezond eetpatroon is het belangrijk om voldoende afwisseling te hebben in je voeding. Zowel een tekort als een overschot aan bepaalde vitaminen kunnen op lange termijn een negatief effect hebben. Dit begint bij de keuze in de supermarkt: kies dagelijks voor verschillende type groente en fruit en ga zoveel mogelijk voor onbewerkt voedsel. Door simpelweg de verpakking te lezen en je in te lezen over de ingrediënten, krijg je de smaak al gauw te pakken. Kwestie van aanleren! Bovendien komt het ook aan op gezond verstand. Koekjes als vervanging voor een verantwoord ontbijt? There’s no such thing.  

 

  1. Meet wat je eet

Het Voedingscentrum heeft een app ontwikkeld waarmee je heel eenvoudig inzicht krijgt in je dagelijkse eetpatroon. Na het invullen van je persoonlijke gegevens, zoals lengte, leeftijd en gewicht, hou je dagelijks een persoonlijk eetdagboekje bij. De app berekent automatisch de hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen en toont deze in overzichtelijke grafieken. Zo zie je direct waar nog wat te winnen valt!

 

  1. Slim-koken app

Jaarlijks wordt er in Nederland bijna 1 miljard kilo voedsel verspild. De oorzaak hiervoor ligt grotendeels bij de horeca en supermarkten, maar ook wij als consument dragen een flink steentje bij. Per persoon staan we garant voor bijna 50 kilo per jaar! Ook hiertegen heeft het Voedingscentrum een praktische app ontwikkeld. Deze Slim-koken app geeft je handige kook-, bewaar-, en bespaartips en recepten voor de lekkerste kliekjes. Ook aan mensen met een voedselallergie is gedacht: je vindt hier voor verschillende diëten aangepaste recepten, zodat we nog meer verspilling tegengaan. Ontwerp een hoesje (met standaard) waar je je smartphone in kunt zetten en het koken kan beginnen!

 

  1. Check, check, en… check!

Om zowel gezond als bewust boodschappen te doen steken we een klassieke tip in een nieuw jasje: een boodschappenlijst-app! Hierin registreer je gemakkelijk al je benodigdheden voor een supergezonde maaltijd. De app van Albert Heijn sorteert zelfs alles voor je op de looproute van de winkel! Zo bespaar je ook nog eens een hoop tijd met zoeken. Geen gedoe meer met een verfrommeld lijstje onderop je tas of in je telefoonhoesjes. Je hebt de app altijd bij de hand en hij is altijd up-to-date! Een boodschappenlijstje gaat verspilling tegen, voorkomt dat je onnodige of ongezonde producten aanschaft en is bovendien goed voor de portemonnee.

 

  1. Boodschapp

Om meer te ontdekken over de afkomst van een product of ingrediënten van een product hoef je niet langer het hele web af te struinen. Bewust leven krijgt ook bij steeds meer fabrikanten de aandacht en dit laten ze maar al te graag zien. Met de app Boodschapp krijg je direct inzicht in deze informatie: gewoon even de streepjescode scannen! Sommige verpakkingen zijn voorzien van een QR-code. Door deze te scannen kom je ook direct bij de juiste informatie terecht.

 

  1. Farmers market

Deze trend is enkele jaren geleden rechtstreeks overgewaaid vanuit, jawel: Amerika! Eet jij het liefst zo vers mogelijk, ben je altijd op zoek naar unieke ingrediënten en steun je graag lokale boeren? Dan is een streekmarkt voor jou the place to be. Dit seizoen worden ze volop georganiseerd en de app Buitenmarkt heeft alle hotspots voor jou in kaart gebracht. Zet je smartphone in een telefoonhouder op de fiets en start superverantwoord de zoektocht naar dagverse eieren, melk of zelfgeplukt fruit.

 

Wat is jouw geheim voor een gezonde leefstijl?