Is 10 kilo afvallen moeilijk?

De kilo’s ervan af laten vliegen. Dat is wat veel mannen en vrouwen maar wat graag zouden willen. Maar hoe makkelijk is het nu om de kilo’s er af te laten vliegen? Kun je 10 kilo makkelijk verbranden of is het toch wel een ingewikkeld proces?
In dit artikel gaan we dieper in op hoe moeilijk (of makkelijk) het is om 10 kilo te verbranden.

10 kilo verbranden, veel of weinig?

De belangrijkste vraag is of 10 kilo lichaamsgewicht voor jou veel of weinig is. Dat moet je zo zien: voor iemand die meer dan 100 kilo weegt is 10 kilo minder dan 10% van het volledige volume. Iemand die 70 of 75 kilo weegt heeft het over meer dan 10% van zijn of haar volume. Daarin is dus ook te bepalen of je makkelijk veel gewicht kwijt kan raken, omdat er toch veel is.
Met andere woorden: afvallen begint met een redelijke doelstelling. 10 kilo af willen vallen is een mooi streven, maar voor iemand die amper 70 kilo weegt ook niet heel gezond en daardoor zal het dus ook niet heel makkelijk zijn. Wie meer weegt zal dus sneller in staat zijn om die 10 kilo wel te verbranden.
Bepaal dus altijd voor jezelf eerst of het reëel is om van jezelf te verwachten om 10 kilo vet te verbranden.

Inspanningen

Als je dan besloten hebt om 10 kilo te gaan verbranden, moet je je erop instellen dat je veel inspanningen zal moeten gaan verrichten. Immers, die 10 overtollige kilo’s zijn er ook niet vanzelf aangekomen. Je zal dus in actie moeten komen om ze weer te laten verdwijnen. De inspanningen zullen variëren van intensief sporten tot krachttraining en het onthouden van vetten en koolhydraten.
Krachttraining is verreweg de beste manier om gewicht te verbranden. Het helpt je namelijk om veel energie in korte tijd om te zetten, maar ook om spiermassa aan te maken. Door de aanmaak van spieren zal vet nog sneller verdwijnen en maak je voor jezelf een manier aan om sneller af te vallen. Erg prettig.
Sporten die bekend staan om hun vele vetverlies zijn, naast krachttraining: zwemmen, roeien, fitness, hardlopen en rugby. Het zijn vooral de sporten waarbij je voortdurend in beweging bent en veel spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt.
Natuurlijk staat voorop dat het leuk moet zijn om te gaan sporten, want anders is het ook zo moeilijk vol te houden. Ook daar zit dus weer een stukje gemak in.

Tot slot: voeding

Makkelijk of moeilijk om lekkere gerechten te laten staan? Die vraag moet je voor jezelf beantwoorden, maar wanneer je wil afvallen zal je veel van je huidige voeding moeten afslaan. Je bent er immers te dik door geworden en het zal je zeker geen goed doen om je daar nu toch aan te zetten. Je moet op zoek naar gezonde gerechten, voornamelijk puur natuur en het liefst veel groenten en fruit. Let ook op het gebruik van koolhydraten, want die maken je dikker. Lees je goed in en leer dat aardappels en rijst helemaal niet zo gezond zijn, maar je wel heel snel dik maken. Een goed voedingspatroon zal in het begin misschien even wennen zijn, maar niet per definitie moeilijk om te volgen.

Dus… 10 kilo afvallen makkelijk of moeilijk?

Nog altijd geldt dat je de vraag op jezelf moet betrekken. Maar over het algemeen, zeker met het oog op afvallen door gezonder te eten, kun je stellen dat het niet moeilijk hoeft te zijn om 10 kilo af te vallen. Zorg er in ieder geval voor dat je gemotiveerd blijft om af te vallen en je zal zien dat het steeds meer vanzelf gaat.