Nóg gemakkelijker gerechten bereiden

Loop jij ook met een grote bocht om de avocado’s en mango’s op de versafdeling? Je bent niet de enige, want veel mensen hebben geen idee hoe ze deze ingrediënten klein moeten krijgen. Met een aantal eenvoudige hacks zijn deze, en vele andere producten echter supergemakkelijk te verwerken. In het volgende artikel vindt je vijf handige trucs die het leven van een foodie nét even iets eenvoudiger maken.

1 Bye bye, cry cry!

Vraag je iemand naar het vervelendste klusje in de keuken? Dan zegt diegene waarschijnlijk afwassen. Op de voet gevolgd door het snijden van ui. De eerste kunnen we niet voor je oplossen, maar voor het traan-vrij snijden van een ui bestaat er een eenvoudig trucje. Het begint bij de juiste hulpmiddelen. Wat de juiste Belkin accessoires zijn voor je smartphone, is het juiste gereedschap in de keuken voor je gerecht. Leg de ui voor gebruik een kwartiertje in de koelkast en maak gebruik van een zo scherp mogelijk mes. Hierdoor komen er minder gassen vrij tijdens het snijden en dát is de boosdoener van de tranen.

2 Gerecht met pit!

Smoothies, guacamole of door een salade: avocado is een echte allemansvriend. Onlangs is er in Amsterdam zelfs een heus avocado restaurant geopend. Superleuk om deze gerechtjes thuis na te bootsen. Máár: je moet de vrucht nog wel heelhuids uit zijn schilletje zien te krijgen. Gebruik hiervoor eens een lepel! Maak met een scherp met inkepingen in het vruchtvlees tot aan de schil, van boven tot beneden. Vervolgens schep je met een lepel langs de binnenkant. Resultaat: prachtige plakjes avocado, klaar om te verwerken. Een tweede valkuil bij het gebruik van avocado is bepalen wanneer hij eetbaar is. Verwijder hiervoor het kleine pitje bovenop. De kleur van de schil vertelt je vervolgens in één oogopslag wat de huidige status is van je favoriete ingrediënt. Is het plekje bruin dan is hij waarschijnlijk overrijp. Kleurt het plekje lichtgroen? Grijp dan je kans, hij is perfect voor gebruik.

3 Vers ontbijtje

Heerlijk om op zondagochtend verrast te worden met een ontbijtje op bed. Of om wat klaar te maken voor een ander! Maar om zo vroeg richting winkel te vertrekken voor verse broodjes: daar heeft natuurlijk niemand zin in. Haal ze daarom al op zaterdag in huis en warm ze op het moment van gebruik kort op in de oven. Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats een klein ovenschaaltje met water in de oven naast de broodjes. De broodjes nemen het vrijgekomen vocht op en dit heeft knapperige, verse broodjes als resultaat. Na 3-5 minuten zijn de broodjes klaar voor gebruik en zo goed als nieuw. Een andere handige tip: bij sommige supermarkten is het mogelijk om bevroren broodjes mee te krijgen van de versafdeling. Zo heb je je favoriete producten altijd vers beschikbaar.

4 Zomerkoninkjes

Een toepasselijkere bijnaam voor aardbeien is bijna niet te bedenken. Het schoonmaken van deze vitaminebommetjes blijft echter een dingetje. Gebruik hiervoor een rietje! Prik een aardbei vanaf de onderkant op een rietje en deze verwijdert het kroontje in een handomdraai. Dit bespaart je tijd en geknoei, maar nog belangrijker: er gaat een stuk minder van dit heerlijke fruit verloren. Ben je helemaal verliefd op dit stukje fruit? Er zijn ook tassen, t-shirts of OnePlus 5 hoesjes met aardbeienprint verkrijgbaar!

5 Iedere mango te baas

Mango’s zijn bij veel mensen favoriet. Maar het schoonmaken? Daar is niemand fan van. Maak het jezelf gemakkelijk met deze methode, bespaar jezelf een hoop schoonmaakwerk en haal het meeste uit je mango. Ga als volgt te werk:

  • Verwijder een halve centimeter van de punt, zodat de vrucht rechtop op de snijplank kan staan.
  • Snijd de mango verticaal in twee helften, zo vlak mogelijk langs de pit.
  • Leg de twee helften met de schil naar beneden op de plank en maak met een scherp mes ruiten in het vruchtvlees. Laat hierbij de schil intact.
  • Keer vervolgens met beleid de mangohelft binnenstebuiten, door de schil om te keren. Hierdoor komen alle blokjes vrij te liggen en zijn deze gemakkelijk langs de schil los te snijden.

Een hack tegen vieze handen is helaas nog niet ontdekt. Dus welk gerecht je ook gaat maken; zorg altijd voor een beschermende hoesjes je smartphone en tablet. Zo bekijk je zorgeloos tussendoor je recept of instructievideo. Welke hack ga jij een keertje uitproberen?