Overgewicht en diabetes

Mensen met overgewicht lopen meer risico op diabetes. Op type 2 dan, type 1 betreft een aangeboren aandoening. Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met diabetes. Het RIVM voorspelt dat het aantal diabetici in 2025 (in Nederland) rond één miljoen zal liggen. Sommige artsen geloven dat we nu al op dit aantal zitten. Hoe dan ook, te veel vet levert een verhoogde kans op diabetes. Obesitas en diabetes zullen steeds vaker met elkaar gepaard gaan.  

Wat is diabetes?

Diabetes is een ziekte waarbij de glucosespiegel van het bloed ontregeld is. Glucose komt in het lichaam door voeding. In het bloed wordt de glucose vervolgens naar lichaamscellen getransporteerd. Glucose kan echter niet op eigen kracht de lichaamscellen inkomen, daarvoor heeft het bloed insuline nodig. Insuline opent als het ware de cellen waardoor de glucose naar binnen kan. In de cellen wordt de glucose vervolgens verbrand, wat het lichaam energie geeft. Diabetici maken geen of te weinig insuline aan. Glucose – suiker – wordt dan niet of niet goed opgenomen door het lichaam. Dit is een probleem en merk je direct.

Wat zijn de symptomen?

Diabetes kent een aantal symptomen die op de aandoening kunnen wijzen:

  • Vaak dorst en veel plassen
  • Veel moe zijn
  • Last van ogen, zoals rode en branderige ogen
  • Slecht genezende wondjes
  • Kortademigheid
  • Pijn in de benen (bij het lopen)
  • Infecties die vaak terugkomen
  • Blaasontsteking

Toch is de ziekte lastig te herkennen. Veel symptomen zijn algemeen en testen op bloedglucose is dus aan te raden. Dit kan bij huisarts maar gebeurt eigenlijk het meest door het zelf te doen.

Wat doet vet?

Zoals beschreven doet overgewicht de kans op diabetes toenemen. Dit zit hem in mitochondriën. De mitochondriën zijn kleine onderdelen van cellen die brandstof produceren uit de verbranding van voedsel. Een bepaald enzym helpt om die brandstof vanuit de mitochondriën naar buiten te krijgen, zodat de brandstof door andere cellen kan worden gebruikt. Afbraakproducten van vet zorgen ervoor dat dit enzym zijn werk niet goed kan doen. Daardoor maken de mitochondriën zogeheten ‘vrije zuurstofradicalen’ die giftig zijn voor het lichaam. Cellen raken hierdoor beschadigd en de onderzoekers vermoeden dat dat kan leiden tot diabetes type 2. De kans op schade door hoge hoeveelheden vet wordt daardoor nóg groter. Een vetrijk dieet is dus dubbel nadelig. Niet alleen omdat je er dik van word maar ook omdat je er dus diabetes van kan krijgen.

Gelukkig is diabetes (type 2) te voorkomen en eventueel ook te genezen. Gezonde voeding en voldoende bewegen zorgt ervoor dat je het niet krijgt of dat je ervan geneest. Let wel, dit geldt alleen voor type 2 diabetes. Type 1 is helaas niet te genezen.