Drie redenen om te kiezen voor een koolhydraatarm dieet

Wil je graag wat afvallen? Dan is een koolhydraatarm dieet misschien wel iets voor je. Benieuwd naar de voordelen van een koolhydraatarm dieet? We zetten drie belangrijke redenen voor je op een rij:

  • Direct afvallen met een koolhydraatarm dieet
  • Verlaging van de triglycerides
  • Meer HDL-cholesterol in je bloed

Direct afvallen met een koolhydraatarm dieet

Ten eerste kun je op een heel effectieve manier afvallen met een koolhydraatarm dieet. Dat heeft te maken met het feit dat het gaat om een van de belangrijkste bronnen van energie. In onze voeding maken we een combinatie van koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit zijn de drie verschillende stoffen die we nodig hebben om te functioneren.

Koolhydraten zorgen voor een heel snelle opname van energie, waardoor ons lichaam daar enthousiast op reageert. Door gebruik te maken van een koolhydraatarm dieet zorg je er automatisch voor dat je relatief meer vetten en eiwitten in zal nemen. Het lichaam moet wat meer moeite doen om daar energie uit te halen. Dit betekent dat je lichaam harder zal moeten werken, waardoor je als het ware een gemakkelijke reden om dikker te blijven wegneemt. Het resultaat van een koolhydraatarm dieet? Je zal eenvoudig afvallen, terwijl je voldoende kunt blijven eten door gebruik te maken van de vetten en eiwitten.

Verlaging van de triglycerides

In meer technische zin is er ook sprake van een belangrijk voordeel van een koolhydraatarm dieet. Het gaat dan om de beperking van triglycerides in je lichaam. Deze stoffen vormen een groot risico op hartziekten en kun je wat dat betreft het best zoveel mogelijk vermijden. Uit onderzoek is gebleken dat de triglycerides verband houden met koolhydraten in ons dieet. Het is daarom een goed idee om regelmatig gebruik te maken van een koolhydraatarm dieet, zelfs wanneer je niet per se veel gewicht wilt verliezen. Bovendien kun je deze stoffen niet voorkomen door gebruik te maken van bijvoorbeeld een vetarm dieet. Er is sprake van een heel duidelijke relatie met koolhydraten.

Meer HDL-cholesterol in je bloed

Tenslotte zorg je er met een koolhydraatarm dieet eenvoudig voor dat er meer HDL-cholesterol in je bloed zal komen. Dit is de ‘goede’ vorm van cholesterol, waar we over het algemeen te weinig van hebben. Het beperkt het risico op hartziekten, zoals LDL-cholesterol er aan de andere kant voor zorgt dat we daar juist meer mee te maken zullen krijgen.

De HDL-variant zorgt ervoor dat we de afvalstoffen sneller en gemakkelijker kunnen afvoeren, waardoor we daar in ons lichaam veel minder last van hebben. Het voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat we daardoor meer van het HDL-cholesterol aan gaan maken. Dit betekent dat je kunt werken aan je algehele gezondheid en de conditie van je hart, terwijl je er daarnaast voor zorgt dat je minder ‘makkelijke’ energie in zal nemen.

Het resultaat? Je kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet, terwijl je er tegelijkertijd voor zorgt dat je op meerdere fronten werkt aan de gezondheid van de rest van je lichaam.

Wil je nog sneller afvallen? Dan kun je natuurlijk ook nog gebruiken maken van een hometrainer fiets voor thuis!